Facebook Twitter
Cover > Translators Site > Carmina Daban Sunyer

Carmina Daban Sunyer

Visat núm. 30
(octubre 2020)
Carmina Daban Sunyer va néixer a Salt l’any 1991 —un any abans de les Olimpíades, repeteix sempre la seva mare com si aquest esdeveniment hagués d’influir-li d’alguna manera la vida. Potser, certament, l’afluència d’esportistes estrangers va fer-li despertar la curiositat per a les llengües tot anestesiant-li l’esportiva.
Sigui com sigui, mai de la vida no havia pensat a ser traductora. És una d’aquestes professions que no se t’acudeixen quan ets menut i et pregunten què vols ser de gran. En realitat, quan era petita no havia sentit a parlar mai d’aquesta mena de feina i proclamava a tort i a dret que seria professora de cecs o cantant d’òpera feines, al capdavall, molt complementàries.

Amb el pas dels anys, la maduresa la va graduar en Traducció i Interpretació d’anglès i rus a la Universitat Autònoma de Barcelona mentre ho combinava (sempre tan pràctica) amb els estudis de cant líric del Conservatori de Girona. L’any 2012, quan va fer un Erasmus a Vílnius, va descobrir la seva gran passió: la llengua lituana. Des de llavors, ha fet mans i mànigues per aprendre-la i establir vincles culturals entre Catalunya i Lituània. Ningú no acaba d’entendre per què es va decantar per aquesta llengua bàltica si té poc més de tres milions de parlants. Si li ho pregunten, sempre respon el mateix: «precisament per això».

Actualment treballa com a professora de català per a estrangers mentre acaba el màster d’Estudis Avançats de Llengua i Literatura Catalanes (UAB i UB) i dedica les hores que li queden lliures a la traducció. Li han publicat articles i traduccions a les revistes Literatūra ir Menas Šiaurė Atėnai i ha col·laborat al programa de ràdio Literatūros Akiračiai. L’any 2020 ha traduït l’obra teatral Madagascar de Marius Ivaškevičius per encàrrec del Teatre Lliure.

Des del 2017 va formar un tàndem de traducció amb Dovilė Kuzminskaitė. Totes dues van començar a promoure la literatura catalana i a traduir autors diversos al lituà, entre els quals hi ha poemes de Maria Sevilla, Mireia Calafell i Maria-Mercè Marçal. Enguany publicaran la traducció del conte infantil Núvols al cap d’Elena Val (2020) i l’any que ve la novel·la El secret del meu turbant de Nadia Ghulam i Agnès Rotger (2021).

With the support of: