Facebook Twitter

Astrid Lindgren

Visat núm. 14
(octubre 2012)
per Elena Martí Segarra
Astrid Anna Emilia Lindgren —nascuda l’any 1907, amb el cognom d’Ericsson— és una de les autores més llegides, traduïdes i estimades d’arreu del món, i no cal dir de la seva Suècia natal. Entre l’obra ingent que va arribar a crear al llarg dels seus noranta-quatre anys de vida, Pippi Calcesllargues és sens dubte el personatge més reeixit, i continua sent un referent ineludible en el món de la literatura infantil.

«Dóna a les criatures amor, amor, i més amor,
i el bon enteniment els vindrà per si sol.»

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren va néixer i créixer a Näs, prop de Vimmersby, a la regió de Småland. La majoria dels seus llibres es basen en els records de la seva família i les experiències viscudes durant la seva infantesa, tot i que la col·lecció sobre la Pippi se situa a l’illa de Gotland.

Ja als catorze anys, Lindgren va començar a treballar al diari local. Però, als dinou anys es quedà embarassada del seu primer fill, Lars, i, en no voler formar una família amb el pare, es va veure obligada a deixar-lo en una llar d’acollida i traslladar-se a Estocolm. Allà es va formar com a taquígrafa i mecanògrafa. El 1930, Astrid pot emportar-se finalment el seu fill a la capital. L’any següent es va casar amb Sture Lindgren, de qui prengué el nom, amb el qual serà mundialment coneguda. Lindgren era el seu cap a l’empresa on Astrid havia començat a treballar com a secretària el 1928, al Reial Automòbil Club Suec. Tres anys després del casament nasqué Karin, la seva segona filla. Sture va morir el 1952, amb només cinquanta-tres anys, a causa d’una hemorràgia interna, i Astrid ja no es va tornar a casar.

El 1944 Lindgren va guanyar el segon premi, convocat per la casa editorial Rabén & Sjögren que s’acabava de fundar, amb la seva primera obra, Britt-Marie lättar sitt hjärta (Britt-Marie alleugereix el seu cor). I l’any següent, amb Pippi Calcesllargues, ja va rebre el primer premi d’aquest mateix concurs. Però, per la seva actitud irreverent i desafiament a les normes de conducta infantil convencionals, el llibre va suscitar una gran controvèrsia i la ira de molts conservadors. Tanmateix, la Pippi s’ha convertit en un dels personatges més estimats i llegits de la literatura infantil; s’ha traduït a més de seixanta idiomes i se n’han venut milions d’exemplars. Malgrat tot, en català només se n’ha fet una (Pippi Calcesllargues. Traducció de Carme Suqué. Il·lustracions de Rita Culla. Barcelona: Joventut, 1982), que actualment amb prou feines es pot trobar.

Del 1946 al 1970, Astrid Lindgren treballà com a editora de literatura infantil per a l’editorial Rabén & Sjögren. Per tal de poder compaginar la seva vida com a mare, esposa, editora i escriptora prolífica, escrivia les seves històries al llit, molt d’hora als matins, abans d’anar a la feina.

En general, l’origen i els models de les seves obres sempre es troben a la vida real: els seus pares, germans, avis, amistats, sempre són darrere dels personatges que crea. En el cas de la Pippi, però, va ser la seva filla Karin qui, malalta i havent d’estar-se dies i dies al llit, li va demanar que li expliqués històries de Pippi Calcesllargues, i així va néixer aquesta petita protagonista tan protofeminista. Més endavant, quan la Karin va fer deu anys, el 1944, Astrid va recollir tots els relats dins Pippi Calcesllargues, Pippi s’embarca i Pippi als mars del sud. Un altre sèrie de llibres nascut directament de les seves vivències, i també de protagonista femenina, és el del personatge de Kati; el 1948 una revista per a dones, Damernas Värld, va enviar Lindgren als Estats Units a escriure articles breus. En arribar a Suècia, se sentia tan disgustada per la discriminació que patien les persones de color que, pocs anys després, el 1950 va publicar Kati i Amerika (Kati a Amèrica). Posteriorment van sorgir: Kati i Paris (Kati a París), Kati på Kaptensgatan (literalment: Kati al carrer de la capitania) i Kati i Italien (Kati a Itàlia).

A banda de ser una autora tan reconeguda pels seus mèrits (Astrid Lindgren va rebre en vida tots els reconeixements imaginables: el Premi Nils Holguersson, la medalla Hans Christian Andersen, el Premi Nacional de Literatura de Suècia, i un llarg etcètera), sempre va defensar els drets humans i, en especial, els de les criatures i els animals. I l’any 1994 va rebre el Right Livelihood Award (també conegut com el Premi Nobel alternatiu) pel «seu compromís amb la justícia, la no-violència i la comprensió vers totes les minories, així com pel seu amor a la natura».

Entre molts, molts d’altres, alguns dels seus llibres més coneguts són: Pippi Calcesllargues, Miquel de Löneberga,Tots els nens de Bullerbyn, Jo també vull anar a l’escola, Karlsson de les teulades, Madita o Els germans Cor de Lleó.

Astrid Lindgren
Cercador d’autors
A-B-C-D - E-F-G - H - I
J - K - L - M - N - O - P - Q - R
S-T-U-V-W-X-Y-Z
Amb el suport de: