Facebook Twitter

Un captiu enamorat

Traducció de Joan Argenté

Vam deixar Salt per Ajlun, on vaig quedar-m’hi des de l’octubre del 1970 fins al maig de 1971. Mahjub, un altre palestí jo dormíem sota terra, en una espècie de cau cavat sota els arbres. Per revolucionari que fos l’ambient, una llei perfectament observada encara no escrita era la de parpella avall, de tal manera que plantava una mena de delicadesa enfront del cos dels altres i del propi, cada u invisible per als altres. Potser allò que se’n diu el pudor? Va ser en ocasió d’una passejada, de nit, de punt de guàrdia en punt de guàrdia al voltant d’Ajlun, que Mahjub em va explicar la prohibició de pujar a cartes, que ell invocava tal com es conjura el mal perquè no arribi mai. De la mateixa manera que va fer que Nabila passés pel perill d’una nit més plena d’enemics que de mascles, a propòsit de les cartes perdia la raó.

—L’enemic farà córrer la veu que cada base des de la posta de sol és una timba. A més els jocs de cartes, no sé per què, provoquen disputes, algunes vegades amb ganivet fins a fer sang.

Tant com m’encantaven les maneres de la quasi totalitat dels homes i les dones del poble palestí, resultaven emprenyadors els responsables. Els més hàbils havien sabut fer-se fonedissos amb un aparat que no tenia necessitat de marbre ni de llums d’aranya, però que la finalitat del qual consistia a allargassar infinitament els trajectes els trajectes que conduïen al responsable; abans de trobar qui hauria pogut solucionar amb deu paraules i dos minuts de reflexió un problema molt simple calia dir-ho tot als sentinelles que exigien que se’ls posés al corrent del problema.

Jean Genet, Un captiu enamorat [Un captif amoreaux,1986]. Barcelona: Editorial Pòrtic S.A.,1988, p.340-341.
Jean Genet
Fragments
Diari del lladre
Ramon Lladó
El funàmbul
Moisés Maicas
Els negres
Manuel Guerrero
Estricta vigilància
Josep M. Benet i Jornet
L’infant criminal
Moisés Maicas
Un captiu enamorat
Joan Argenté
Bibliografia
Cercador d’autors
A-B-C-D - E-F-G - H - I
J - K - L - M - N - O - P - Q - R
S-T-U-V-W-X-Y-Z
Amb el suport de: