Facebook Twitter
Cover > Universal literature in catalan > Irene Némirovsky

David Golder

Traducció de Melcior Font

Golder tornà a París tot sol. Venuda la casa de Biarritz, Glòria i Joyce van anar a fer un creuer amb el yacht de Behring, amb Hoyos, Alec i els Mannering. Fins el desembre Glòria no tornà a París, i, tot just arribada, va anar amb un antiquari a la casa de Golder per vendre’s els mobles. Amb una voluptat de mala mena Golder contemplà com s’enduien la taula guarnida amb esfinxs de bronze, el llit Lluís xv, amb els seus amorells i el seu baldaquí de mitja taronja. Feia qui sap el temps que dormia al saló en un llit de monja estret i dur. Cap al vespre, quan van ésser fora les últimes conductores, a la casa només quedaren quatre cadires de boga i una taula de cuina de fusta blanca. Hi havia per terra tot de retalls de diaris de qui sap quan. Glòria tornà. Golder ni va bellugar-se. S’estava mig ajagut al seu llit, amb el pit abrigat amb una manta negra de quadres, contemplant amb una expressió d’alleujament les grans finestres nues, desempallegades dels cortinatges de domàs que interceptaven l’aire i la llum.

Glòria entrà fent cruixir violentament sota els seus talons l’empostissat sense catifa. Feia l’efecte que aquell soroll la reprengués; va estremir-se nerviosament, va aturar-se, tornà a caminar de puntetes, balancejant involuntàriament el cos, però aquell grinyol no parava. Va asseure’s bruscament davant de Golder.

— David...

Van mirar-se un moment, sense obrir boca, amb una mirada dura. Ella intentà somriure, però, tot i l’esforç, la seva barra brutal, quadrada, s’avançava amb aquella contracció carnívora que li donava a la cara —quan no hi parava compte— una expressió animal. Al capdevall, tot fuetejant nerviosament l’aire amb els guants cargolats a tall de tireta preguntà:

—Ja deus estar satidfet, ara? Deus estar content!

—Sí —respongué.

Irene Némirovsky, David Golder [David Golder, 1935]. Barcelona: Edicions Proa, 1935, p. 174-175.
Fragments
David Golder
Melcior Font
El ball
Lluís Comes i Arderiu
Els gossos i els llops
Anna Casassas
Jezabel
Maria Llopis
Les mosques de tardor
Lourdes Bigorra Cervelló
Suite francesa
Anna Casassas
Vi de solitud
Anna Casassas
Search for authors
A-B-C-D - E-F-G - H - I
J - K - L - M - N - O - P - Q - R
S-T-U-V-W-X-Y-Z
Universal literature in catalanuniversal en català
Podeu consultar més pàgines sobre la literatura universal en català a:
With the support of: