Facebook Twitter
Cover > Universal literature in catalan > Irene Némirovsky

Les mosques de tardor

Traducció de Lourdes Bigorra Cervelló

Va passar l’octubre i les pluges de novembre van començar. Des del matí fins al vespre se sentien els xàfecs que rebotien amb estrèpit damunt el paviment del pati. Als pisos, l’aire era calent i carregat. A la nit, quan les estufes s’apagaven, la humitat de fora entrava a través de les ranures del terra. El vent aspre bufava sota les cortines de ferro de les llars de foc apagades.

Durant hores senceres, asseguda davant de la finestra, al pis buit, Tatiana Ivanovna mirava com queia la pluja i les gruixudes gotes que lliscaven pels vidres com una marea de llàgrimes. D’una cuina a l’altra, per damunt de les jardineres que semblaven un rebost i el cordill tibant entre dos claus, on s’eixugaven els draps, les minyones intercanviaven bromes i queixes en aquella llengua ràpida que ella no entenia. Cap a les quatre, els nens tornaven d’escola. Se sentia el soroll dels pianos que tocaven tots alhora, i, sobre totes les taules, als menjadors, s’encenien uns llums semblants. Tothom tirava les cortines davant de les finestres i llavors ella només sentia el so de la pluja i el grunyit sord dels carrers.

Com podia viure tota aquella gent tancada en carrers negres? Quan arribaria la neu?

El novembre va passar, i les primeres setmanes de desembre a penes eren una mica més fredes. Les boires, les fumarades, les últimes fulles seques, aixafades, arrossegades rierol avall... Més endavant, Nadal. El 24 de desembre, després d’un sopar lleuger, menjat a corre-cuita, en un racó de la taula, els Karín se’n van anar a fer el ressopó a casa d’uns amics. Tatiana Ivanovna els va ajudar a vestir-se. Quan es vam acomiadar d’ella abans de sortir, va fer un moviment d’alegria en veure’ls vestits, com abans, Nikolai Alexandrovitx en frac. Va mirar Lulú tot somrient, el vestit blanc, les trenes llargues enroscades al clatell.

Irene Némirovsky, Les mosques de tardor [Les mouches d’automne, 1931]. Barcelona: La Magrana, 2011, p. 65-66.
Fragments
David Golder
Melcior Font
El ball
Lluís Comes i Arderiu
Els gossos i els llops
Anna Casassas
Jezabel
Maria Llopis
Les mosques de tardor
Lourdes Bigorra Cervelló
Suite francesa
Anna Casassas
Vi de solitud
Anna Casassas
Search for authors
A-B-C-D - E-F-G - H - I
J - K - L - M - N - O - P - Q - R
S-T-U-V-W-X-Y-Z
Universal literature in catalanuniversal en català
Podeu consultar més pàgines sobre la literatura universal en català a:
With the support of: