Josep Pla
Portaren el dinar
Portaren el dinar. El brou gallec era realment substanciós i d'una presència
autèntica. Conec vagament Galícia. Hi he estat tres o quatre vegades, sempre-
malauradament- de pas. El brou gallec em sembla la quinta essència de la vida
agrària gallega. El caldo gallego -com el caldo verde
portuguès- és el plat popular d'aquest país. Aquest fou el plat favorit del
dictador Oliveira Salazar. El caldo verde portuguès té la mateixa base
que el gallec, però afegint-hi unes estries de col que encara li donen un gust
més rústic i agrari. Si més no, en l'àrea d'aquest idioma s'ha inventat un brou
que té una popularitat indiscutible. Aquest fet és important. El país que ha
creat un brou ha realment lluitat contra la misèria. És clar: de caldo
gallego, n'hi ha de moltes classes i maneres. En la cuina, la trampa és
constant i indefectible. En la cuina que es fa avui, la trampa és permanent.
Ara, haver fet un plat popular, substanciós, acceptant per totes les cases amb
un foc encès - a la llar o als fogons - i acceptat, sobretot, pels paladars dels
país, és digne d'admiració. Un plat de caldo, l'han tingut els gallecs
més pobres només que hagin alçat una palla de terra. Altres països ho han passat
pitjor, em sembla.
Josep Pla,
Portaren el dinar.
Josep Pla, Direcció Lisboa, Ed. Destino, Barcelona, 1975, pàgines
338-339.