Vivo de Gandhi

Edmond Privat
Edmond Privat

Per als occidentals era difícil de comprendre l’extraordinària atmosfera que hi havia a l’Índia durant el dejuni de Gandhi, quan tota una gran nació estava pendent de les notícies cada hora i intentava pensar si potser n’era responsable. No es llegia res més a la premsa i les famílies repetien cadascuna de les paraules de les declaracions de Gandhi i molts s’avergonyien de les seves pròpies mancances. Va escriure: “Les tres quartes parts de les misèries i incomprensions d’aquest món desapareixeran si tenim el coratge de posar-nos les sabates dels nostres adversaris i de comprendre el seu punt de vista [...] He constatat que la crida a la raó no és suficient quan hi ha antics prejudicis basats en una autoritat religiosa imaginària. En aquest cas s’ha de reforçar el raonament amb el sofriment voluntari i aquest sofriment obre els ulls a la comprensió.”

El 10 d’octubre de 1925 era el dia que feia vint-i-u i sorprenentment Gandhi encara era viu. A la matinada es trobaven al costat del seu llit els principals líders mahometans i hindús. Varen llegir un darrere l’altre dues cites de l’Alcorà i del Bhagavad Gita i Charlie Andrews, el missioner anglès, va cantar l’himne cristià Quan jo miro la creu.

Després amb un fil de veu, a penes un alè, Gandhi va demanar: “Fa trenta anys que m’esforço per a la tolerància i la unitat i encara no me n’he sortit. Ajudeu-me tots!” Durant el dejuni havia tingut lloc una conferència important a Delhi on els caps de les dues comunitats i els periodistes havien promès que des d’ara plantarien cara amb energia als prejudicis i els atacs.

Edmond Privat, Vida de Gandhi. Palma de Mallorca: Edicions Documenta Balear. Palma 2018, p. 85-86.

Traduït per Elisabet Abeyà

Elisabet Abeyà
Elisabet Abeyà Lafontana, 2020